Gündoğmuş’ta eksik bitmiyor
Muhtarlar Günü vesilesiyle Gündoğmuş’un mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Kaymakam Çakal, ilçede gördüğü en büyük eksikliklerden birinin de Muhtarlar Derneği olduğunu ifade etti. Muhtarlar adına konuşma gerçekleştiren ve Muhtarın köprü görevi gördüğünü hatırlatan Boz, "Biz muhtarlar, bulunduğumuz mahallede devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmekteyiz. Mahalle halkımız, devletimize ihtiyaç duyduğunda başvuracağı ilk kurum olarak bizi görmektedir” ifadelerine yer verdi.
Muhtarların günü kutlandı
Muhtarlar Günü Gündoğmuş’ta törenle kutlandı. Kaymakam Çakal, muhtarlarla bir araya geldiği kahvaltı organizasyonunda, ilçede gördüğü en büyük eksikliklerden birinin Muhtarlar Derneği olmaması olduğunu dile getirerek, bir an evvel kurulması gerektiğini söyledi.
19 Ekim’de tüm yurtta olduğu gibi Gündoğmuş’ta da Muhtarlar Günü münasebetiyle Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene Gündoğmuş Belediye Başkanı Ali Gülen, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve muhtarlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.
GÜNÜN ÖNEMİNE DAİR KONUŞMA
Gündoğmuş mahalle muhtarları adına günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Ortakonuş Muhtarı İsa Boz, “19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlamak üzere toplanmış bulunmaktayız. Bilindiği üzere, Başbakanlık makamının 19 Ekim 2015 tarih ve 11 sayılı genelgesiyle ülkemizde 19 Ekim günü Muhtarlar Günü olarak resmen kutlanmaya başlanmıştır" dedi.
50 BİN MUHTAR GÖREVDE
Türkiye'de ilk muhtarlık müessesesini II. Mahmut, İstanbul’a göçü azaltmak, güvenliği ve asayişi temin etmek amacıyla 1829 yılında Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarındaki muhtarlık teşkilatını kurarak başlattı. İlk muhtarlık seçimi ise 1833 yılında yapılmıştır. Şu anda ülkemizde toplam 50.370 muhtar seçilmiş olarak görev yapmaktadır.
KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ
"Biz muhtarlar, bulunduğumuz mahallede devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmekteyiz. Mahalle halkımız, devletimize ihtiyaç duyduğunda başvuracağı ilk kurum olarak bizi görmektedir. Mesai saati tanımadan mahallemizde iletilen talepler ve sorunları devletin ilgili kurumlarına iletmek bizim asli görevimizdir. Aynı zamanda, bu sorunlara çözüm üretecek kişi olarak algılanmaktayız. Muhtarlıklarımız, sorunları ilk kaynaktan tespit ederek çözüme kavuşturulmasında köprü görevi görmektedir."
ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENİYORUZ
"Muhtarlarımız, bir yandan mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının gereksinimlerinden biri olan katılımcılığı sağlamaktadır. Devletin mührü ve beratı olan seçilmiş tek kişi biz mahalle muhtarlarıyız. Başka böyle bir birim bulunmamaktadır. Atatürk, 'Demokrasinin temel taşı muhtarlardır' diyerek biz muhtarların ülke yönetimindeki yerini en güzel şekilde tarif etmiştir."
SON DERECE ONURLANDIRILDIK
"Biz muhtarların hatırlanması, devletimizin en üst kademesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtarlarımızı kabul etmesi, sorunlarımızla ilgilenmesi, elektronik başvurular için Muhtar Bilgi Sistemi imkanının verilmesi, sosyal haklarımızın devlet tarafından karşılanması ve 19 Ekim’in Muhtarlar Günü olarak ilan edilmesi bizleri son derece onurlandırmış ve mutlu etmiştir. Bu vesileyle tüm muhtar arkadaşlarımın Muhtarlar Günü’nü en derin duygularımla kutluyor, ebediyete intikal eden muhtarlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Katılımcılara sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim."
KAHVALTIDA BULUŞTULAR
Öte yandan Başkan Gülen, Muhtarlar Günü vesilesiyle mahalle muhtarlarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Gülen, “Belediye başkanıyım ama eski bir muhtar olarak muhtarlık anılarını unutmak mümkün değil. Bir muhtar olarak her zaman yanınızda olduğumu bilin. Sizleri muhtarlık yaptığım için daha iyi anlıyorum. Sayın kaymakamıma böyle bir program düzenlediği için teşekkür ediyorum. Hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
KÖYLERİN MÜLKİ AMİRİ MUHTARLARDIR
Kaymakam Çakal ise, “Değerli muhtarlarım, Muhtarlar Günü’nüz kutlu olsun. Biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyeti idari olarak bir bütündür. Bu bütünlük, illere, ilçelere ve köylere ayrılmıştır. Büyükşehirlerde de mahalle şeklini almıştır. Bu her birimin başına bir mülki amir atanmıştır; illere valiler, ilçelere kaymakamlar, köylerin mülki amiri ise muhtarlardır. Muhtarlarımız, köylerimizin altyapısından, suyundan, okuyan çocuğundan, fakirinden her şeyden sorumludur. Biz de genelgeler doğrultusunda göreve geldik. Sizlerden beklentimiz, idare ile vatandaş arasında köprü olmanız; fakirin, fukaranın, düşkünün, yolu olmayanın derdini belediye başkanına ve bize iletmenizdir" dedi.
EN BÜYÜK EKSİKLİK
Kaymakam Çakal konuşmasında, “Altıncı görev yerim burası. Burada gördüğüm en büyük eksiklik muhtarlar derneğimizin olmaması. Belediye başkanımız sizlere yer tahsis etmiş. Bir Muhtarlar Derneği kurmanızı ümit ediyorum. Muhtarlar Derneği, bu ilçeye gelecek hizmetler için üçüncü bir güç olur ve muhtarlar adına talepler iletebilir. Ben bu derneği kurmanızın sizin için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, bu dernekle birlikte Muhtarlar Günü’nde çelenk koyma gibi resmi törenlere de katılabilirsiniz. Elektrik altyapısı gibi sorunlarınız için de Valilik’e ya da diğer makamlara talepler iletebilirsiniz. Hepinizin Muhtarlar Günü’nü kutluyor, başarılı bir görev yılı diliyorum" ifadelerine yer verdi. Özlem Kaygusuz