SORUMLUSU KİM?
Geçtiğimiz günlerde Fatih Mahallesi’ndeki belediyeye ait çöplüğe atılı çok sayıda dini kitapların, giysilerin ve gıda malzemeleri bulunduğu atıklar hakkında tepki yağmıştı. Başkan Gülen, o atıkların belediyeye ait olmadığını söylerken, Müftülük, Tarım İlçe, AK Parti ve (CHP) Cumhuriyet Halk Partisi tarafından konu hakkında henüz bir açıklama gelmedi.
OLAY BÜYÜDÜKÇE BÜYÜDÜ
Gündoğmuş’un Fatih Mahallesi’nde çok sayıda dini kitap, giysi ve tarihi geçmemiş gıda maddelerinin çöplüğe atılması ilçede büyük infial yarattı. Olayın ardından Belediye Başkanı Ali Gülen, yaptığı açıklamada atılan malzemelerin belediyeye ait olmadığını, bunların vatandaşlar tarafından atılmış olabileceğini belirtti. Gülen, “Gündoğmuş’ta birçok konteyner var ve bu çöp konteynerları vatandaşların da kullanımına açık. Bizim tek tek konteynere kim ne atmış diye bakma şansımız yok” dedi. Ancak, bu açıklama da tartışmaları yatıştırmaya yetmedi.
ÇATALKAYA TEPKİ GÖSTERDİ
İYİ Parti Gündoğmuş İlçe Başkanı Emir Ali Çatalkaya, çöplüğe atılan Kur'an-ı Kerim, Yasin, Peygamber Efendimizin hayatını anlatan kitaplar ve giysiler ile tarihi geçmemiş gıda maddeleri hakkında sert eleştirilerde bulundu. Çatalkaya, "Belediye çalışanları, çöpe atılan malzemeleri kepçe ile kapattılar. Bu tür ihmaller, toplumsal değer kaybına yol açmaktadır. Denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir" diyerek belediye yönetimini eleştirdi.
'VİCDANLARI YARALAYAN' AÇIKLAMA
Gündoğmuş Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mesut Uygur, yaşanan olayın ilçeye kötü bir imaj kazandırdığına dikkat çekti. Uygur, "Kur’an-ı Kerim kitaplarının ve gıda maddelerinin çöpe atılması vicdanları yaralamıştır. Bu tür olayların Gündoğmuş’un geçmişte olduğu gibi gündeme gelmesi, ilçe için kötü bir izlenim yaratmaktadır" diyerek açıklama beklediklerini ifade etti.
‘KAMU KAYNAĞINI ÇÖPE ATMAK KUL HAKKIDIR’
Yeniden Refah Partisi Gündoğmuş Kurucu İlçe Başkanı Hayri Demirel, olayla ilgili yaptığı açıklamada belediye başkanı ve diğer kamu görevlilerinin kendi isimlerini kamu parasıyla reklam yapacak şekilde basmalarının siyasi etik kurallarına aykırı olduğunu vurguladı. Demirel, "Eğer atılan malzemeler sadece isim olduğu için çöpe atıldıysa, bu son derece yanlıştır. Kamu kaynaklarının israfı, kul hakkıdır ve şiddetle kınıyorum. Devlet, bu tür suistimallerin önüne geçmek için denetim mekanizmalarını devreye sokmalıdır" diyerek denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti. Üzerinde çok sayıda Mehmet Özeren yazılı paketler de o çöplükte yer almaktaydı.
TEPKİ ÜZERİNE TEPKİ
Gündoğmuş’un Fatih Mahallesi’ndeki çok sayıda dini kitap, giysi ve tarihi geçmemiş gıda maddelerinin çöplüğe atılması ilçede büyük infial yarattı. Başkan Gülen, yaptığı inceleme sonrasında son zamanlarda atılan dini kitaplar ve diğer atıkların belediyeye ait olmadığını söyleyerek, “ Bir vatandaş da atmış olabilir” dedi. İYİ Parti Gündoğmuş İlçe Başkanı Emir Ali Çatalkaya, Gündoğmuş Belediyesi tarafından çöplüğe atılan dini kitaplar, FETÖ'ye ait belgeler, gıda ürünleri ve giysilerle ilgili ciddi eleştirilerde bulunmuştu. Çatalkaya, çöplüğe dökülen malzemeler arasında Kur'an-ı Kerim, Yasin, Peygamber Efendimizin hayatını anlatan kitaplar ve giysilerin yanı sıra, tarihi geçmemiş gıda maddelerinin de bulunduğunu belirtmişti. Atılan eşyaların belediye çalışanları tarafından kepçe ile üzerinin kapatıldığını ifade eden Çatalkaya, bu ihmali belediye yönetimine bağlamış ve toplumsal değer kaybı yaşandığını vurgulamıştı. Ayrıca, konuyla ilgili denetim mekanizmasının güçlendirilmesi ve sorumluların belirlenmesi gerektiğini söylemişti. Gündoğmuş Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mesut Uygur ise, bu tür olayların ilçeye kötü bir imaj kazandırdığını ve açıklama beklediklerini belirtmişti.
YETKİLİLERE SESLENMİŞTİ
Gündoğmuş Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mesut Uygur, çöplüğe dökülen gıda maddeleri ve Kur’anı Kerim kitaplarının bu şekilde çöpe atılmasının altında nasıl bir ihmal olduğunun araştırılması gerektiğini söylemişti. Uygur, “Gündoğmuş’un geçmişte olduğu gibi bu şeklide olaylar ile gündeme gelmesi ilçe adına kötü bir imaj oluşturduğunu, herkesin üzerine düşen görevi en doğru ve en iyi şekilde yapması gerektiğini belirten Uygur, özellikle kutsal dinimiz ve inancımız olan İslam dinin yazılı olduğu Kur’anı Kerim kitaplarının kontrolsüz bir şekilde çöpe atılması vicdanları yaralamıştır. “ dedi. Uygur, gıda maddelerinin doğada yaşayan canlılar için tehlike oluşturduğunu, gecen hafta gündeme gelen konu ve yaşanan bu durumlar ile ilgili Müftülük başta olmak üzere, Tarım İlçe, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından bir açıklama beklediklerini dile getirmişti.
BELEDİYE BAŞKANI GÜLEN’DEN AÇIKLAMA GELDİ
Gündoğmuş Belediye Başkanı Ali Gülen, konu hakkında inceleme yaptığını ve belediyeye ait olmayan atıkların neden sorumlusunun belediye gibi gösterildiğine tepki gösterdi. Başkan Gülen, “ Gündoğmuş’ta birçok konteyner var ve bu çöp konteynerları vatandaşların da kullanımına açık, ben göreve geldiğim günden beri bir tane bile israfa yönelik çöplüğe bir şey attırmadım. O dini kitaplar, giysiler vs. bizim belediyemizden atılan bir çöp değil. Normal vatandaş da atmış olabilir. Bizim tek tek konteynere kim ne atmış diye bakma şansımız da yok” dedi.
‘HAREKETE GEÇİLMELİ’
Konu ile ilgili bir tepki de Yeniden Refah Partisi Gündoğmuş Kurucu İlçe Başkanı Hayri Demirel’den geldi. Demirel Gündoğmuş Gazetesi’ne yaptığı açıklamada” İlk olarak, kamu parasıyla belediye başkanları ya da başka bir görevde olanların kendi reklamlarını yapacak şekilde isimlerini basmaları, kamu kaynaklarıyla reklam yapmaları siyasi etik kurallarına aykırıdır. Bunun dışında, madem böyle bir durum yaşandı ve kamu kaynağı kullanıldı, etkin kaynak yönetimi gereği, süreci geçmeden ve tarihi bitmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması organize edilmeliydi. Aksi takdirde, bu, göz göre göre kamu kaynaklarını çöpe atmak anlamına gelir ve bu da kul hakkıdır.
ŞİDDETLE KINIYORUM
Eğer mevcut yönetim, tarihi geçtiği için attıysa bu kabul edilebilecek bir durumdur. Ancak eğer sadece isim olduğu için çöpe atıldıysa, bu son derece yanlıştır. Yanlışı başka bir yanlışla kapatmaya çalışmak, yapılan hataların üstünü örtmekten başka bir şey değildir. Bu çok üzücü bir durumdur çünkü kamu kaynakları israf edilmiştir. Böyle bir durumda, kimin hatası ya da kusuru varsa, kim ya da kimler buna sebep olduysa, öncelikle kul hakkına girmiştir ve kamu kaynağını israf etmiştir. Şiddetle kınıyorum. Devletin, bu tür durumların önüne geçilmesi ve benzer suistimallerin yaşanmaması için denetim kurumlarının harekete geçmesi gerekmektedir. Belediyeler ve diğer kamu kurumları daha sık denetlenmeli, kamu kaynaklarının harcama biçimleri daha dikkatli ve sıkı bir şekilde takip edilmelidir.” İfadelerini kullandı.
O İDDALAR GERÇEK ÇIKTI
Geçtiğimiz günlerde, Gündoğmuş çöplüğüne tarihi geçmiş ve geçmemiş olarak atılan çeşitle gıda ürünleri ile Gündoğmuş Belediyesi Mehmet Özeren basılı çanta ve yine Belediye adına basılı Kültür ve Sosyal Hizmetler bölümüne ait çantaların çöpe atıldığı görülmüştü. Çöpe atılanlar arasında kutsal kitabımız Kuran’ı Kerim’inde olduğu iddiaları yer almıştı. O iddialar sonrasında çöplüğün farklı bir noktasında dökülmüş halde bulunan yüzlerce kitap arasında Kuran’ı Kerim kitaplarına rastlanmış ve Gündoğmuş Gazetesi tarafından gündeme getirilmişti.
YETKİLİLER SESSİZ KALDI
Konu hakkında ilgili kurum ve kişileri arayarak görüşlerini soran Gündoğmuş Gazetesi, yetkililer cevap vermekten kaçınırken gelen görüşler ise şöyle: Gündoğmuş eski belediye Başkanı Mehmet Özeren, çöplüğe atılan çeşitli kitap ve evraklar ile ilgili kesin bilmediği bir şey hakkında yorum yapamayacağını söyledi. İlçe Müftüsü Mehmet Akif Aldatmaz ise “İzinde olduğu için bilgimiz yoktur. Detaylara vakıf olmadığımız bir konu hakkında yorum yapmak doğru olmaz derken, Tarım İlçe’den de “Düşünce belirtmek siyasete girer, bunun hakkında yorum yapmak doğru olmaz” dedi. Konunun takipçisi olacağını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi ise son yaşanan ve kutsal dinimizi Kuran’ı Kerim’in de yazılı olduğu kitapların çöpe atılması ile ilgili şimdilik sessiz kalırken, Ak Parti İlçe Başkanı Aykut Yarar’dan da yaşanan üzücü olaylar ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.